بیم برای طراحان تاسیسات

بیم برای طراحان تاسیسات

بیم برای طراحان تاسیسات

ما در عصری زندگی می‌کنیم که فرآیند اتوماسیون در هر صنعتی در حال شکل‌گیری است. هر فرآیند تجاری به آرامی و پیوسته در حال دیجیتالی شدن می‌باشد و تصمیمات بر اساس همین داده‌ها گرفته می‌شود. صنعت ساخت و ساز (AEC) به طور مداوم در حال پیشرفت است و ما در زمینه مدل‌سازی اطلاعات ساختمان (BIM) شاهد پیشرفت‌های زیادی در فناوری‌ها بوده‌‎ایم. برای استفاده موثر از منابع، زمان، مصالح و نیروی انسانی، از همکاری و هماهنگی بین ذینفعان پروژه (معماران ، مهندسان سازه ، مهندسان MEPFP ، پیمانکاران ، پیمانکاران فرعی، مالکان و …) استفاده می‌شود تا از حداقل تغییرات هنگام ساخت‌و‌ساز اطمینان حاصل شود.

BIM نقش بسیار مهمی برای ذینفعان پروژه ایفا می‌کند. استفاده از BIM ، بر چهار اصل استوار است:

  • طرح
  • تدارکات
  • ساخت و ساز
  • مدیریت

یک واقعیت جالب این است که 92 درصد اطلاعات ساختمان در هنگام طراحی در دسترس نیست. این امر ناآگاهی زیادی ایجاد می‌کند و می‌تواند منجر به تغییر در طرح شود. میانگین درصد تغییرات طرح در هزینه پروژه معمولاً 10 درصد است. این تغییرات منجر به تأخیر در تحویل کلی پروژه می شود.

براساس آمار منتشر‌شده،کارفرمایان در30 درصد پروژه‌ها نمی‌توانند برنامه و بودجه اولیه را تخمین بزنند و با پیاده سازی BIM  می‌توان هزینه اولیه را تخمین زده و از هدر رفت منابع تا 37 درصد جلوگیری کرد.

Bim  در طراحی تاسیسات

مهندسی دیجیتال

مدل‌های BIM در طراحی تاسیسات، مبتنی بر نمایش سه‌بعدی و اطلاعات هستند، تمام اطلاعات مورد نیاز برای تولید‌کنندگان محصولات ساختمانی با جزئیات فنی و عملکردی، به طور کامل تهیه می‌گردد. بنابرین BIM نه تنها به ایجاد یک مدل تاسیساتی کمک می‌کند بلکه امکان همکاری و اشتراک گذاری داده‌ها و مدل‌ها بین بخش‌های مختلف را در طول چرخه عمر ساختمان فراهم می کند.

هوشمندسازی

BIM همه ذینفعان اصلی پروژه (مهندسان تاسیسات، مالکان، تولید کنندگان محصولات، سازندگان و پیمانکاران) را گرد هم می‌آورد. طراحی با استفاده از مدل‌های اطلاعاتی، باعث افزایش هماهنگی و کاهش هزینه در پروژه می‌شود.

در مراحل بعدی BIM باعث ساخت دقیق عناصر مکانیکی، برقی، لوله کشی و حفاظت از حریق می‌شود و همچنین مدلهای BIM تداخلات احتمالی بین بخش‌های مختلف راشناسایی و نشان می‌دهند.

هماهنگی در پروژه

هماهنگی بین چندین بخش در طراحی پروژه را هم می‌توان به صورت دو بعدی یا سه بعدی انجام داد، اما مدل‌های سه بعدی به دلیل سطح جزئیات بیشتر در مدل و استفاده از تکنیک‌های مختلف نظیر تجسم، کدگذاری، رنگ و …  ترجیح داده می شوند. مدل سازی سه‌بعدی، می‌تواند به سطح جزئیات بالا (LOD 400) برسد که در آن محتوای مدل دقیق‌تر نشان داده می‌شود و هر نوع تداخل را در سازه‌ مدل‌شده مشخص می‌کند.

بخش‌های مختلف  جهت هماهنگی در تاسیسات

سیستم مکانیکی : کانال‌ها و تجهیزات مرتبط با آن – برج‌های خنک کننده و …

سیستم الکتریکی: تابلو برق‌ ها – جعبه فیوزها – آسانسورها – سینی کابل‌ها و ….

لوله‌کشی و فاضلاب : پمپ‌ها – مخازن نگه‌داری آب – تجهیزات فیلتراسیون استخر – چاه‌های فاضلاب و تجهیزات مرتبط و …

سیستم ایمنی حریق :پمپ‌ها، تانکرها – تاسیسات اسپرینکرها – سیستم اعلام دود و …

تداخل‌گیری : برخورد با بخش‌های سازه ای و معماری مشخص می‌گردد.

مزایای BIM برای طراحان تاسیسات

طراحان تاسیسات مزیت فوق العاده‌ای در استفاده از سیستم  BIM  بدست می‌آورند. نرم افزارهای دارای سیستم CAD مستندات اولیه را از کار ارائه می دهند اما نرم افزارهای BIM، مهندسان، مدیران و سایر طراحان ساختمان را قادر می سازد تا تمام جنبه‌ها را در طراحی ساختمان از ابتدا تا انتها به صورت سه بعدی در نظر بگیرند.

اطلاعات ذخیره شده در  مدل سه بعدی BIM همکاری و تجزیه و تحلیل را در کل فرایند ساختمان را برای همه ذینفعان آسان می‌کند. این اطلاعات شامل تخمین هزینه، محاسبه بار انرژی و ایجاد سیستم های گرمایش و تهویه مطبوع (HVAC) می‌شود.

در کنار مزایای اساسی ذکر شده نظیر صرفه جویی در زمان و هماهنگی ، مدل‌سازی تاسیسات در سیستم BIM   مزایای زیر را نیز به همراه دارد :

  • طراحی بهتر پروژه
  • ساده‌سازی اطلاعات
  • پشتیبانی و بهبود مدیریت در چرخه عمر پروژه
  • ساختار قدرتمند در طرح واجرا
  • تداخل‌گیری در هر مرحله از پروژه
  • بهبود برنامه ساخت
  • انعطاف‌پذیری بالا
  • کاهش ریسک
  • تعیین لیست دقیق مصالح
  • تجزیه و تحلیل کارآمد ساختمان
  • نگهداری بهتر پروژه در چرخه عمر آن

نوشتن یک پیام

ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نوشته های مرتبط

کلمات کلیدی را وارد نمایید