8 اشتباه اساسی در پیاده‌سازی BIM و نحوه مقابله با آن‌ها

8 اشتباه اساسی در پیاده‌سازی BIM و نحوه مقابله با آن‌ها

8 اشتباه اساسی در پیاده‌سازی BIM و نحوه مقابله با آن‌ها

BIM (مدل سازی اطلاعات ساخت) یک فرآیند مبتنی بر مدل سه بعدی هوشمند است که ساختار و ابزارهایی را ارائه می‌دهد که متخصصان مختلف مانند معماران، مهندسان و پیمانکاران را قادر می‌سازد تا به طور موثرتری در بخش‌های مختلف نظیر برنامه ریزی، طراحی، ساخت و مدیریت همکاری کنند. هر مدل‌ساز و شرکت نوپا در زمینه‌ی BIM می‌خواهد اشتباهات رایج خود در پیاده سازی BIM و نحوه برطرف کردن را آن‌ها بداند.

به اشتراک گذاری، استفاده مجدد و مبادله داده‌ها بخشی جدایی ناپذیر از ساختار فرآیند BIM است. درک این نکته اساسی مهم است که تنها زمانی می‌توانیم از مزایای BIM صحبت کنیم که ورودی‌ها و اشتراک‌گذاری داده‌ها با فرآیندی که هدف آن به حداقل رساندن خطاها و به حداکثر رساندن دقت باشد، همسو باشد. در مقاله زیر به بررسی اشتباهات رایج در پیاده‌سازی BIM و روش‌های مقابله با آن‌ها خواهیم پرداخت.

نبود برنامه‌ی اجرایی BIM

یکی از رایج‌ترین اشتباهات در پیاده‌سازی BIM، اعتقاد به این تصور کلی که برنامه اجرای BIM فقط در پروژه‌‌های مقیاس بزرگ مفید است، می‌باشد. اما تجربه نشان‌داده است که، وجود یک طرح اجرایی ساده و ابتدایی بهتر از نبود آن است.

کلید یک برنامه‌ی اجرایی خوب BIM، سادگی طرح است. برخی از برنامه‌های اجرای BIM آنقدر پیچیده هستند که اجرای آن‌ها غیرممکن می‌شود و خود به خود این برنامه فراموش می‌شود.

یک برنامه‌ی اجرایی BIM (BXP) در مرحله اول، حداقل باید دارای قوانین لازم برای همکاری و تبادل اطلاعات باشد. همچنین باید موارد زیر نیز در برنامه گنجانده شود.

  • هدف از اجرای BIM
  • پروسه‌ی اجرا و ساختار مسئولیت‌ها
  • نحوه و استاندارد تبادل اطلاعات
  • تعریف و مشخص کردن زیرساخت‌ها

مشخص شدن موارد فوق به شما این امکان را می‌دهد تا نقش‌ها، انتظارات و الزامات فرآیند را تعیین کنید در نتیجه بسیاری از مشکلات کاهش می‌یابند. شما می‌دانید چه کسی مسئول چه چیزی است و از کدام ابزار و فناوری استفاده خواهد شد. باتوجه به مطالب گفته شده شما مزایای بسیار بیشتری نسبت به تلاش‌هایی که انجام می دهید بدست خواهید آورد.

عدم استفاده از سخت افزار متناسب

مطمئناً شما در هرکاری به قوی‌ترین و پیشرفته‌ترین سیستم نیاز ندارید. شما متناسب با نرم افزاری که استفاده می‌کنید و نیاز پروژه، به ابزار و فناوری‌ها نیاز دارید.

عملکرد و سرعت سیستم شما مستقیماً تحت تأثیر:

  • سرعت CPU
  • تعداد هسته‌های آن
  • ظرفیت رم سیستم
  • نوع و حجم هارد
  • کارت گرافیک

یکی از رایج ترین اشتباهات در خرید سخت‌افزار مناسب عدم انتخاب کارت گرافیک مناسب است. بیشتر کارت‌های گرافیکی برای بازی طراحی شده‌اند و با نرم افزارهای CAD سازگار نیستند. تصمیم کلیدی در انتخاب کارت گرافیک، تهیه کارت گرافیک سازگار با CAD به جای استفاده از کارت گرافیک گران قیمت، است.

پیکربندی CPU و تعداد هسته‌های آن، به نوع نرم افزاری که با آن کار می‌کنیم بستگی دارد. Revit یک برنامه است که در بیشتر مواقع تنها به 1 هسته CPU نیاز دارد و برای کارهای مشخص و انتخابی، از سایر هسته‌های باقی مانده استفاده می‌کند. در حالی که ArchiCAD از تمام هسته ها استفاده می‎‌کند.

فقط عملیات چند رشته ای مانند رندر مبتنی بر CPU، باز کردن فایل، خروجی‌های فایل های BIMx از تمام هسته ها تا 100٪ استفاده می کند. در بقیه‌ی کارها CPU با تعداد هسته‌های کم نیز پاسخ گو می‌باشد.

سیستم توصیه شده:

Operating system: Microsoft Windows 10, 64-bit- Enterprise, or Pro

CPU Type: Multi-Core Intel Xeon, or i-Series processor or AMD equivalent with SSE2 technology

Memory: 16 GB RAM

Video Display: Minimum: 1680 x 1050 with true color | Maximum: Ultra-High (4K) Definition Monitor

Video Adapter: DirectX 11 capable graphics card with Shader Model 5

Disk Space: 30 GB disk space

غافل شدن و عدم توجه به بخش اطلاعات در B Information M

اطلاعات یکی از با ارزش ترین جنبه‌های BIM است. این اطلاعات حیاتی مانند برآورد هزینه، مقدار مواد و مصالح، زمان‌بندی پروژه، بحث تعمیر و نگهداری و غیره را در اختیار کاربران و متخصصان قرار می‌دهد. اطلاعات ارائه شده در مدل شما باید دقیق و بدون هیچ‌گونه تفسیر نادرستی باشد. بعنوان مثال لوله‌کشی در یک مدل در واقع باید نشان دهنده یک لوله‌کشی با تمام خصوصیات فیزیکی و غیر فیزیکی آن با کمیت و برنامه نگهداری آن باشد.

دقت اطلاعات مدل BIM شما مقدار و سطح ارزش عملی آن را نشان می‌دهد و با افزودن اطلاعات به یک نمایش هندسی سه‎‌بعدی این مدل را به یک دارایی بسیار با ارزش تبدیل می‌کند که مشتریان مایل به پرداخت هزینه برای آن هستند. سطح توسعه از پروژه ای به پروژه دیگر با توجه به نیاز مشتری متفاوت است.

نرم‌افزار جدید – مهارت‌های قدیمی – یک نه بزرگ

مانند هر چیزی که در اطراف ما وجود دارد، فناوری و نرم افزارهای BIM به طور مداوم در حال تکامل و نوسازی هستند. یکی از اشتباهات رایج در BIM عدم یادگیری قابلیت‌های به روز شده و جدید نرم افزارها است. تجربه و تخصص شما در نسخه قدیمی‌تر ممکن است برتری در آخرین نسخه را تضمین نکند، مگر اینکه مهارت‌های خود را بر اساس آن آموزش و تطبیق دهید.

یکی از عوامل کلیدی اصلی که حتی بسیاری از مدل سازان با تجربه BIM از آن غافل می شوند، لزوم تغییر در نحوه استفاده از نرم افزار است. اگر از آخرین نسخه استفاده می‌کنید، همانطور که در چند سال گذشته از آن استفاده می‌کردید، ممکن است فقط پول خود را برای فناوری جدید هدر دهید. شما باید مهارت های خود را با به روز رسانی فناوری ارتقا دهید.

مدل‌سازی اضافی که به آن نیاز نیست (Over-Modeling)

با استفاده از دو راه زیر می‌توانید از مدل‌سازی اضافی اجتناب کنید

  • حذف المان‌های اضافی
  • جزئیات غیرضروری اضافی

شما باید از مدل‌سازی عناصری مانند مهره‌ها و بعضی اتصالات که حتی در نقشه‌ها قابل مشاهده نیستند، اجتناب کنید. این یکی از رایج ترین اشتباهات در اجرای BIM است، به خصوص این اشتباه را مدل‌سازهای تازه‌کار بسیار انجام می‌دهند. ممکن است وسوسه شوید که از فمیلی که به راحتی در وب سایت سازنده موجود است استفاده کنید. اما لوازم مارک دار حاوی جزئیات غیر ضروری بسیار است که شما حتی به آن نیاز ندارید. غافل از اینکه پیچیدگی مدل شما را به میزان قابل توجهی افزایش می‌دهد که در نهایت سرعت بارگیری و کار کردن را کاهش می‌دهد.

استفاده کم یا زیاد از اجرای سه‌بعدی

حفظ تعادل بین استفاده از مقدار مناسب محتوای سه بعدی مانند فمیلی‌های Revit یا اشیاء موجود در ArchiCAD بسیار مهم است و بسیاری از طراحان-مدل‌سازها تسلط بر آن را دشوار می‌دانند.

در هر دو سناریو با مشکلات زیر مواجه خواهید شد.

  • استفاده کم از مدل سه‌بعدی: کار تکراری بیش از حد
  • استفاده زیاد از مدل سه‌بعدی: حجم سنگین فایل

استفاده بیش از حد از محتوای سه بعدی ممکن است باعث شود که حجم فایل بزرگتری نسبت به مدل ساختمان واقعی داشته باشید. بسیاری پروژه‌ها با این مشکل مواجه هستند.

استفاده بی رویه از محتوای دو بعدی خارجی

به طور کلی، از محتویات دو بعدی خارجی رایج زیر در مدل‌سازی استفاده می‌شود.

  • DWG
  • PDFs
  • Image

وقتی چنین فایل‌هایی را بدون در نظر گرفتن عواقب روی مدل وارد می‌کنید، ممکن است در مراحل بعدی با تضادها و مشکلات عملکردی مواجه شوید. همچنین، ارتباط محتوای خارجی با نسخه نرم افزار فعلی شما نیز بسیار مهم است.

راه حل غلبه بر این مسئله:

  • همیشه این مشخصات را بررسی کنید: اندازه کل فایل، ویژگی ها و ابرداده.
  • سازگاری با محتوای فایل موجود را بررسی کنید.
  • لینک کردن فایل‌ها به جای ادغام یا وارد کردن.

عدم کنترل کیفیت

در سطح ابتدایی، باید پارامترهای زیر را بررسی کنید.

  • تکثیر (Duplication)
  • المان‌های نابجا
  • قابلیت ساخت
  • استانداردهای صنعت

انجام بررسی‌های کیفیت نه تنها طراحی مدل شما را بهبود می‌بخشد، بلکه ثبات، دقت و ساخت پذیری را نیز افزایش می‌دهد.

نوشتن یک پیام

ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نوشته های مرتبط

کلمات کلیدی را وارد نمایید